Lightbox image source

Voor kinderen met spreidbroek of gipsbroek door heupdysplasie

Uw winkelwagen is leeg

Search Site

Campspreider

Een campspreider (Camp heupabductie orthese) is een afneembare spreidbroek van kunststof met een instelbare metalen strip aan de voorkant en een plastic deel op de rug met daaraan vast een tailleband met klittenband.

Door de campspreider worden de benen gespreid zodat de heupkop in de heupkom wordt geplaatst en de heupkom zich kan ontwikkelen. Bij een campspreider kunnen de bovenbenen nauwelijks bewegen (het onderbeen kan vanaf de knie uiteraard wel bewegen). De campspreider bestaat in verschillende maten (verschillende spreidbreedte).

Na de pavlik bandage is de Campspreider de spreidbroek die het meest wordt gebruikt in Nederland. De behandelend arts weet welke spreidbroek het beste is in welke situatie.

  1. Welke kleding kan je kind dragen met een campspreider?
  2. Wat trek ik mijn kind met een campspreider aan als het erg warm is?
  3. Broeken voor over de campspreider
  4. Slapen met een campspreider
  5. Mijn kind past met de campspreider niet meer in de autostoel

Lees de informatie over spreidbroeken voor meer antwoorden.

Op deze foto's staat de Campspreider:

campspreidercampspreidercampspreider

1.Welke kleding kan je kind dragen met een campspreider?

Het is belangrijk om een legging te dragen die mooi aansluit aan de benen om plooien en huidirritatie in de knieholte te voorkomen. Het advies is om de campspreider niet rechtstreeks op de huid te dragen en altijd iets onder de plastic delen te doen die om de bovenbenen zitten.

Wij hebben speciale leggings ontwikkeld om onder een campspreider te dragen:
- speciale wijde pijpen. De pijpen zijn in spreidstand uit de stof gesneden om plooien in de knieholte te minimaliseren
- extra kruisstuk voor maximale spreiding (bijvoorbeeld maillots trekken na veelvuldig gebruik onder de campspreider kapot in het kruis)
- platte binnenbeen naad om huidirritatie te minimaliseren

Leggingkorte leggins

Er zijn gewone leggings en leggings met een drukknoopsluiting. De leggings met de drukknoopsluiting zijn bedoeld om onder een pavlik of een kralenspreider te dragen. Onder de campspreider zijn de leggings zonder drukknopen goed. Voor de zomer zijn er ook korte leggings voor onder de campspreider.

2. Wat trek ik mijn kind met een campspreider aan als het erg warm is?

Dan trek je je kind een luierbroekje aan over de luier en knip je een paar volwassen badstof sokken kapot en die vouw je om de plastic delen van de campspreider heen die om de bovenbenen zitten.
luierbroekje

3. Broeken voor over de campspreider

Op onze site vind je ook broeken voor over de campspreider.

Wanneer kies je voor een broek voor over de campspreider?

- als het kind het klittenband van de spreidbroek los trekt
- als het koud is en het prima is om een legging onder de campspreider te dragen en een broek er overheen
- als je de campspreider graag wilt 'bedekken'. Dit kan zijn omdat je een feestje hebt maar ook gewoon omdat je geen zin hebt in alle vragen en opmerkingen over de spreidbeugel of (rare) blikken. Het is allemaal goed bedoeld maar na een aantal keer vinden de meeste ouders het minder prettig om steeds aangesproken te worden op de spreidbeugel van hun kind.
Als het niet erg koud is en je geen legging onder de campspreider wilt dragen kan je de bovenkant van volwassen badstof sokken afknippen en dat on de plastic delen heen doen. Dan is de huid beschermd en kan je de broek over de campspreider heen dragen.

Hoezo passen de broeken van Kiek wel over een campspreider en gewone broeken niet?

Omdat het een speciaal aangepast model is waarbij de pijpen schuin uit de stof zijn gesneden en door een hele lange blinde rits kan je de broek veel verder openen dan een gewone broek.

4. Slapen met een campspreider

Vaak past een gewone slaapzak niet meer met een campspreider, deze zijn te smal. Het is zeer af te raden om een grotere maat slaapzak te gebruiken omdat de hoofdopening en armsgaten dan te groot zijn met het risico dat het kind met het hoofd in de slaapzak komt (stikgevaar).

Wij hebben speciale brede slaapzakken gemaakt zodat de hoofdopening en armsgaten passend zijn en de campspreider er goed in past. De slaapzakken zijn beschikbaar in verschillende kleuren, maten en diktes. Zonder mouwen en met afritsbare mouwen.

Extra voordeel van een slaapzak is dat het kind het klittenband van de campspreider niet los kan maken.

Brede slaapzakken

brede slaapzak

5. Mijn kind past met de campspreider niet meer in de autostoel

Maxi-Cosi heeft een speciale autostoel voor kinderen met een spreidbroek: Maxi-Cosi Opal