Lightbox image source

Voor kinderen met spreidbroek of gipsbroek door heupdysplasie

Uw winkelwagen is leeg

Search Site

Ervaring heupdysplasie twee heupen

Heupdysplasie aan twee heupen: Teun

  • Komt niet in de familie voor en geen stuit, wel oudere broer met lichte heupdysplasie
  • Ontdekt bij standaard 3 maanden controle
  • Campspreider, Pavlik, Hilgenreiner
  • Behandeld vanaf 3 maanden tot 2 jaar

Het verhaal van de moeder van Teun:

Teun is ons 5e kind en werd gezond geboren. Wel enkele weken eerder dan onze andere vier kinderen moest ik ingeleid worden in verband met hoge bloeddruk, maar verder een normale zwangerschap. Teun was een klein ventje van 2450 gram, maar mocht de volgende dag gelijk mee naar huis.

Bij ons 3e kind, ook een zoon, werd met acht maanden een lichte heupdysplasie gevonden nadat het consultatiebureau ongelijke beenlengte en een dubbele bil plooi zag. Er zitten geen heupproblemen in de familie en hij heeft ook niet in een stuit gelegen. Zijn behandeling ging snel: drie maanden 24 uur een Campspreider en daarna drie maanden alleen ’s nachts.

Omdat ons derde kind heupdysplasie heeft gehad werden er bij onze twee volgende kinderen volgens het protocol met drie maanden een echo gemaakt van de heupen. Alleen bij Teun zagen ze dat het niet goed was met zijn heupen en werd er ook nog een foto gemaakt. 

We werden gelijk doorverwezen naar de orthopeed in het ziekenhuis. Hij vertelde dat Teun een forse heupdysplasie had aan beide heupen. De behandeling werd gestart met de allerkleinste Campspreider, want hij was nog behoorlijk klein voor zijn leeftijd. Gelukkig paste hij nog gewoon in de kinderwagen. Na drie maanden kwam de volgende controle en toen was er niets verbeterd. Teun zijn heupen moesten meer in een kikkerhouding geplaatst worden en daarom kreeg hij een Pavlikbandage aangemeten. Teun moest hier wel even aan wennen, omdat hij zich met de Pavlik niet meer kon omrollen, dat moest hij weer opnieuw leren. Heel langzaam kwam er iets verbetering, maar toen zat hij ook al weer 9 maanden in de Pavlik. Teun wilde gaan staan maar dat gaat niet met de Pavlik. Hij hing zich letterlijk op in de box. Gelukkig kon hij met de Pavlik in de triptrapstoel en kon hij mee op de fiets in een Bobike fietsstoeltje. Het leek er op dat de heupkop links ging luxeren, maar gelukkig bleef het in de kom en kreeg hij een Hilgenreiner aangemeten. De Hilgenreiner is een stuk zwaarder dan de Pavlik en daar moest Teun ruim een week aan wennen. Daarna kon hij weer de dingen die hij met de Pavlik ook al kon. Met de Hilgenreiner past hij niet meer in de kinderstoel en dan halen wij de spreider er eventjes af. Hij heeft nog veel plezier van de zitzak en hij gaat nu eindelijk rond de tafel lopen.

Teun is nu 1½  jaar en nu blijkt zijn rechterheup goed te zijn en links is er nog steeds heupdysplasie. Tot zijn 2e verjaardag zal hij in een spreidbroek moeten blijven en hebben we nog controles tussendoor  bij de orthopeed.

Wat een verschil met 10 jaar geleden toen ons 3e kind heupdysplasie had en dat er toen weinig informatie over te vinden was. Aangepaste kleding was er helemaal niet. Wat zijn we blij dat Teun nu fijne broeken kan dragen wat ook nog prettig zit. Teun moet nog leren los lopen, maar hij wipt op zijn billen vrolijk de kamer rond.

Update Teun

Er is bij Teun nog niet veel veranderd.

Met 20 maanden ging Teun echt los lopen en doet daarna ook niet anders. Nog steeds is bij beide heupen heupdysplasie en zal hij tot zijn tweede jaar 23 uur per dag de Hilgenreiner moeten blijven dragen.

Volgens de orthopeed heeft het na zijn tweede verjaardag weinig zin meer en mag hij dan overdag zonder de Hilgenreiner. ’s Nachts zal Teun dan alleen nog de spreidbroek aan moeten. Na 21 maanden is dit al een hele vooruitgang om overdag eindelijk spreidbroek vrij te zijn. Hij blijft nog steeds onder controle bij de orthopeed en wij zijn heel benieuwd hoe het met zijn heupen zal gaan verlopen in het komende jaar.