Lightbox image source

Voor kinderen met spreidbroek of gipsbroek door heupdysplasie

Uw winkelwagen is leeg

Search Site

Gipsbroek

1.  Wat is een gipsbroek?
2.  Tips voor de verzorging van het gips

    
- Verschonen / luier verwisselen
     - Schoon maken van het gips

3.  Verzorging van je kind met gipsbroek
-     Controles met gipsbroek

-     Voeding / Krampjes
-     Bewegen
-    Op de rug liggen/ op schoot
-    Drukplekken
-    Haren wassen
4.  Welke kleding past over een gipsbroek?

5.  Tillen van een kind met een gipsbroek
6.  Zitten met een gipsbroek
7.  Slapen met een gipsbroek
8.  De ontwikkeling van je kind met een gipsbroek
9.  Ervaringen met een baby met een gipsbroek
10. Gipsbroek verwijderen
11. Gipsbroek gebroken been

1. Wat is een gipsbroek?

Een gipsbroek is een rondom het onderlichaam aangelegd verband van gips of sneldrogend lichtgewicht kunststof. De gipsbroek zit vanaf de taille tot aan de enkels en heeft een uitsparing in het kruis. Soms zit het gips bij één been tot de knie en bij één been tot de enkels. Het verband zorgt ervoor dat de heupkop stevig op zijn plaats in de heupkom blijft. Onder de gipsbroek zit een gewatteerde katoenen maillot om de huid te beschermen.

Soms wordt een stok tussen de benen geplaatst om een breuk van het gips ter hoogte van de liezen te voorkomen. Deze stok is niet bedoeld om je kind aan op te tillen. Een gipsbroek wordt meestal aangelegd voor een periode van zes weken tot drie maanden.

Hieronder een paar voorbeelden van een gipsbroek. Soms wordt tot en met het voetje gegipst, soms tot de knie. Iedere gipsbroek is anders. Bij de laatste foto zit er een Kiek Hip Wear jumpsuit over de gipsbroek met een stok.

gipsbroekgipsbroekgipsbroek

2. Tips voor de verzorging van een gipsbroek

Verschonen / luier verwisselen

 • Verschoon regelmatig de luiers. Peuters plassen meer dan baby’s en als ze nog niet zindelijk zijn is het moeilijk om het gips schoon en droog te houden.
 • Wij raden aan om een normale luier onder het gips te doen en een grote luier over het gips heen. Eventueel gecombineerd met een Tena Lady in de binnenste luier.
  • een normale maat luier onder het gips door, zowel aan de voorkant als aan de achterkant. Het mooist is als zowel bij de buik als de rug een randje van de luier onder het gips vandaan komt. Eventueel kunnen de plakranden van de luier afgeknipt worden want die worden toch niet gebruikt. De gipsbroek moet hiervoor wel voldoende ruimte geven (ruimte om de romp en de afmeting van de opening in het gips). Je kunt een platte houten spatel gebruiken om de luier goed onder het gips door te krijgen.
  • Een grote luier over het gips heen
  • Eventueel een Tena Lady als extra opvang in de normale luier leggen tegen lekkage en het voordeel is dat je alleen de Tena lady hoeft te vervangen en niet steeds een nieuwe luier onder het gips door hoeft te doen.

Ons advies is om niet laconiek te zijn met het verschonen. Wij hebben al veel ouders gesproken van wie het kind een spuitbroek/diaree kreeg voordat ze goed en wel thuis waren van het ziekenhuis. Het schoon maken van de binnenkant van het gips is een erg lastige zo niet onmogelijke klus. Hoe vies het gips ook is, vies gips is alleen bij hele hoge uitzondering een reden om het gips te vervangen (bijvoorbeeld huidontsteking).

Schoon maken van het gips

Buitenkant van het gips
 • Buitenkant van het gips schoon maken met een vochtige doek en eventueel drogen met een föhn
 • Voorkomen dat de buitenkant van het gips vies wordt door er kleding over heen te dragen. Bijvoorbeeld de speciale jumpsuits of broeken voor over een gipsbroek, past ook met een gipsbroek met een stok. Dit heeft twee extra voordelen: de stof van de jumpsuits maakt het comfortabeler om je kind te dragen (het gips is hard op je eigen huid/blote benen) en het ziet er prettiger uit.
 • Vaak worden de randen van de gipsbroek door de gipsverbandmeester afgeplakt met een brede badstof tape. Deze tape kan vervangen worden om zo de gipsbroek op te frissen (vieze randen vervangen) of als het gips gaat ‘kruimelen’ of slijten.
Binnenkant van het gips
 • Als de binnenkant van het gips nat wordt kan je het proberen te drogen met een föhn (niet te heet) of met papieren zakdoekjes (vocht laten opnemen en daarna weer verwijderen)
 • Als er ontlasting of diarree in het gips zit kan je dit schoonmaken met natte wegwerp billendoekjes.
 • Er zijn een aantal producten verkrijgbaar bij de apotheek tegen geurtjes bij gips: Confort Aid en Nilodor.

↑top

3. Verzorging van je kind met een gipsbroek

Controles met gipsbroek

Wat kan je controleren bij je kind met een gipsbroek:

 • of het gips niet te strak zit en niet knelt;
 • of de tenen mooi roze zijn;
 • of de voetjes niet te koud of te warm zijn;
 • of de tenen kunnen bewegen;
 • of de tenen niet dikker worden;
 • of uw kind goed recht in het gips blijft liggen; en/of
 • er geen scherpe randjes aan het gips zitten.


Scherpe randen van de gipsbroek kan je afplakken met vilt/badstof met een plakrand (verkrijgbaar in de gipskamer) of met een deel van een inlegkruisje of een breed stuk leukoplast.

Denk je dat er iets niet goed is of twijfel je, neem dan contact op met de gipskamer.

Voeding / Krampjes

Jonge kinderen hebben vaak weinig last van een gipsbroek. Een uitzondering hierop kan zijn wanneer een baby krampjes heeft. Door het gips kan de baby de beentjes niet optrekken (wat ze normaal doen bij krampjes). Neem na het voeden langer de tijd om je kind te laten boeren. Als de krampjes een probleem worden neem dan contact op met de arts om eventueel medicijnen tegen de krampjes te gebruiken.

Bewegen

Sommige kinderen doen geen poging om te bewegen (natuurlijk ook afhankelijk van de leeftijd) en anderen rollen om, gaan tijgeren op de buik of gaan zelfs staan en lopen met een gipsbroek. Laat je kind de bewegingen maken die het uit zichzelf wil maken maar stimuleer het staan en lopen niet (door bijvoorbeeld een kind rechtop te zetten).

Houten fiets als soort rolstoel Onze dochter van 2 jaar met een gipsbroek heeft zich uitstekend vermaakt met een houten fietsje. Eerst heel kort, kleine stukjes in de woonkamer. In dit filmpje kan je zien hoe het er aan het eind van  aan toe ging. Een hart onder de riem voor ouders van een ouder kind met een gipsbroek.

Bij ons heeft het houten fietsje als een soort rolstoel gefunctioneerd. Het ging overal mee naartoe en zodra we uit de auto stapten zette ik haar op het fietsje. Onze dochter zat graag op het fietsje maar het was vooral ook een ontlasting voor mezelf. Ook al is het gips per saldo niet zwaar, een kind met een gipsbroek dragen is wel heel zwaar. Kijk ook bij Tillen van een kind met gipsbroek.

Tijgerplank Om je kind te helpen met tijgeren kan je een paar wielen onder een brede plank zetten zodat ze op de buik door de woonkamer kunnen bewegen. Ik weet dat een paar ouders hier heel enthousiast over zijn maar mijn persoonlijke ervaring is niet positief omdat mijn dochter steeds haar handjes onder de wielen kreeg. Na een paar keer proberen wilde ze dus ook niet meer.

Op de rug liggen / op schoot

Mijn persoonlijke advies is om je kind niet alleen op de rug te laten liggen maar bijvoorbeeld ook 's ochtends en 's avonds even (onder begeleiding) op de buik te leggen of op de buik op je bovenbeen. Op die manier traint je kleintje de rug- en nekspieren. In het begin vinden ze het niet altijd leuk maar het went en zo kan je ze steeds een beetje langer of vaker op de buik leggen. Het trainen van de rug- en nekspieren kan helpen tegen het ontwikkelen van een voorkeurshouding. Leg kussentjes of handdoekrollen onder de benen als je kind ligt zodat het gips niet in de rug duwt. Omdat de beentjes dan hoger liggen wordt ook zwelling van de voeten voorkomen.

Je kunt je kind met een gipsbroek gewoon op schoot nemen of in een kinderstoel zetten, tenzij de arts dit nadrukkelijk afwijst (is zeer uitzonderlijk).

Drukplekken

Er kunnen drukplekken ontstaan op de billen, de onderrug en de stuit door de gipsbroek. Je kunt dit verkoelen door er even een goed uitgeknepen koud washandje op te leggen (zonder zeep). Zorg dat het gips niet nat wordt aan de binnenkant. Daarna kan je de huid insmeren met baby zalf.

Ter afwisseling van de houding kan je je kind een paar keer per dag (onder begeleiding) op de buik leggen. Meestal vinden ze dit niet leuk. Een paar minuten is genoeg of zo lang als ze het leuk vinden. Op die manier gebruiken ze andere spieren (rugspieren), lekker voor de afwisseling.

Haren wassen met gipsbroek

Met een gipsbroek kan je kind niet in bad of onder de douche. Je kunt je kind met een washandje wassen. Zorg er voor dat het gips niet nat wordt.

Het wassen van de haren met een gipsbroek kan op twee manieren:
Liggend op het aanrecht in de keuken
Met een opblaasbaar haarwasbadje, liggend op de (eet)tafel.

Welke manier je ook kiest, probeer het samen met iemand te doen. Laat je kind nooit alleen liggen en let op dat je kind niet valt.

Het wassen van de haren vinden kleine kinderen meestal geen pretje en helemaal niet met een gipsbroek omdat ze het contact met water niet meer gewend zijn. Tip: laat ze eerst met de handjes in het water spelen voordat je de haren gaat wassen.

Haarwasbadje gipsbroek

↑top

4. Welke kleding past over een gipsbroek?

Normale broeken passen niet over een gipsbroek. Wij hebben jumpsuits en broeken die over een gipsbroek passen:

 • Je voorkomt dat het gips aan de buitenkant vies wordt (etensresten en dergelijke)
 • Je kunt je kind met een gipsbroek prettiger dragen en op schoot hebben (met blote benen). Het gips is namelijk erg hard en kan scherp aanvoelen op je huid.
 • Het ziet er een stuk plezieriger uit.
 • Deze jumpsuits/broeken zijn speciaal ontwikkeld om over een gipsbroek te dragen. Je kunt de normale kledingmaat selecteren.
 • Door de drukknopen aan de onderkant past de jumpsuit/broek ook als er een stok tussen de benen zit en het verschonen is eenvoudig.
 • De jersey heeft een peach behandeling gehad waardoor de stof heerlijk zacht is.
 • De jumpsuit kan als romper gebruikt worden zodat je een T-shirt, trui, vest of onze speciale jurkjes er overheen kan dragen. Je kunt er ook een romper met lange mouwen onder dragen. Bij warm weer is een jumpsuit alleen genoeg.

jurkje gipsbroek  brede slaapzakponhco gipsbroekbroek over gipsbroek

5. Tillen van een kind met gipsbroek

Een kind met een gipsbroek mag nooit alleen onder de oksels worden opgetild. Je moet het onderlichaam bij het optiellen altijd ondersteunen.

Een kind in een gipsbroek is zwaar en moeilijk te tillen. De gipsbroek is niet zo zwaar (circa 1,5 kilo was de gipsbroek van mijn dochter na afloop op de weegschaal) maar een kind tillen met een gipsbroek is wel zwaar. Je tilt voor je gevoel een blok beton omdat het lijf van je kind door het gips van de romp tot de tenen keihard is en niet mee geeft bij het tillen.  
Om rugklachten bij jezelf te voorkomen is de manier van dragen en een goede werk- en tilhoogte belangrijk.

 • Draag je kind met een heupdrager: een draagriem voor de ouders met een ingebouwd zitje. Het gewicht van het kind  wordt gelijkmatig verdeeld over de heup en ontlast hierdoor de armen, schouders en de rug.
 • Maak de commode of aankleedtafel zo hoog mogelijk en verhoog ook de bed- en boxbodem

heupdragerheupdrager

↑top

6. Zitten met een gipsbroek

Met een gipsbroek kan je kind niet meer 'scharnieren' bij de heupen en de benen zijn wijd gespreid. Daarom passen gewone kinderstoelen niet met een gipsbroek en ook wipstoeltjes zijn vaak ongeschikt (door de stangen aan de zijkant 'hangen' ze in een wipstoel zonder ondersteuning van de rug).

Voor de allerkleinsten die vóór de gipsbroek nog niet zelfstandig konden zitten is een Doomoo seat ideaal. De voordelen van een Doomoo seat zijn:

 • de Doomoo seat is gevuld met heel veel kleine korreltjes. Je kan de Doomoo seat daardoor in verschillende vormen gebruiken: helemaal plat, een beetje zitstand of helemaal zitstand.
 • door de korrels vormt de zitzak zich naar het lichaam van het kind (fijn met een gipsbroek!)
 • de rug en het hoofdje zijn goed ondersteund
 • handig om je kleintje eten te geven in deze zitzak
 • er zitten twee verschillende bovenkanten bij: één met en één zonder riem om je kind vast te maken. De doomoo seat is dus niet tijdelijk maar een fijne zitzak, ook voor iets oudere kinderen.

Wij adviseren de Doomoo seat voor kinderen met een gipsbroek (of spreidbroek) tot circa een jaar oud.

Doomoo seatDoomoo seatDoomoo seat

Voor kinderen die al voor de gipsbroek goed zelfstandig konden zitten of die te groot worden voor de Doomooi seat hebben we twee oplossingen:

7. Slapen met een gipsbroek

Er zijn brede slaapzakken zodat je kind met een spreidbroek of gipsbroek er in past.

 • Je kind ligt de hele nacht lekker warm
 • Een slaapzak is handig om te voorkomen dat de kinderen zelf het klittenband van de spreidbroek los trekken en de spreidbroek af doen.

Afhankelijk van hoe het gips is gezet kan het nodig zijn om in bed opgerolde handdoeken onder de benen te leggen zodat het gips niet in de rug duwt.

liggen met gipsbroek liggen met gipsbroek

Past een kind met een gipsbroek in een ledikant?

Kinderen met een gipsbroek passen nog in het ledikant, zeker als er spijlen aan de zijkant zitten. Als een kind al erg groot is of extreem wijd in het gips gezet is kan een campingbedje (flexibele zijkanten) nog uitkomst bieden.

↑top

8. De ontwikkeling van je kind met een gipsbroek

Vaak zijn ouders erg bezorgd over de stagnatie in de fysieke ontwikkeling van hun kind. Mijn ervaring en tip: probeer deze zorgen opzij te zetten. Kinderen bewegen wat ze kunnen met een gipsbroek aan. Als de behandeling voorbij is halen ze de eventuele ontwikkelingsachterstand gewoon weer in. Hier kan je ze dan zeker bij helpen door bepaalde bewegingen te stimuleren. Hiervoor kan je de hulp van een kinderfysiotherapeut inschakelen. Over het algemeen wordt niet door kinderorthopeden geadviseerd om met een kinderfysiotherapeut aan de slag te gaan. Dat initiatief kan je zelf nemen en stem het even af met de behandeld arts.

Zelf heb ik een kinderfysiotherapeut ingeschakeld nadat mijn dochter op haar tweede jaar voor de tweede keer een gipsbroek had gehad. Ik wilde graag voorkomen dat ze ook nog zou gaan 'kontschuiven' en wilde graag dat ze via de 'juiste' weg zou gaan kruipen, staan en lopen om extra vertraging in haar ontwikkeling te voorkomen. En het was vooral voor mijn eigen geruststelling: hoe doet ze het? beweegt ze goed? is er nog iets geks te zien? maakt ze vooruitgan? hoe stimuleer ik haar op de juiste manier? kan ze wat andere kinderen op deze leeftijd ook kunnen?
Het is heel fijn als iemand op deze vragen antwoord kan geven. Onzekerheid over de afloop van een behandeltraject is hetgeen wat het het moeilijkst maakt. Elke keer weer de volgende controle afwachten. En alle geruststelling die je dan kan inbouwen, bijvoorbeeld door met een kinderfysiotherapeut aan de slag te gaan, is dan erg fijn.

↑top

9. Ervaringen met een baby met gipsbroek

Krijgt je kind een gipsbroek en ben je op zoek naar ervaringen van andere ouders met een baby met een gipsbroek? Ik (Oeda, eigenaresse Kiek Hip Wear) heb het verhaal van mijn eigen dochter opgeschreven en een aantal klanten hebben ook hun ervaringsverhaal opgeschreven. Lees hier de ervaringsverhalen van andere ouders met een gipsbroek

10. Gipsbroek verwijderen

Het gips wordt verwijderd met een grote tang of een electrische zaag. Dit maakt veel lawaai en kan een beetje beangtigend zijn.

Op bijgevoegde foto de beentjes van een meisje waarbij de gipsbroek net verwijderd is. Het roze is jodium.
11. Gipsbroek gebroken been

Naast een gipsbroek bij heupdysplasie worden wij vaak benaderd door ouders van kinderen met een gipsbroek in verband met een gebroken been. Wij kunnen helpen met broeken voor over de gipsbroek en met de verhuur van een gipsbroekenstoel.

↑top