Lightbox image source

Voor kinderen met spreidbroek of gipsbroek door heupdysplasie

Uw winkelwagen is leeg

Search Site

Heupluxatie

  1. Wat is heupluxatie?
  2. Wat is de oorzaak van heupluxatie
  3. Hoe wordt heupluxatie vastgesteld?
  4. Heupluxatie bij jonge kinderen
  5. Hoe wordt een heupluxatie behandeld?
  6. Tractie
  7. Gipsbroek

1. Wat is heupluxatie?

Een heupgewricht bestaat uit twee delen: een heupkop en een heupkom. Bij een normale heup kan de kop van het dijbeen in de kom draaien. De kom is diep genoeg zodat de kop er goed in past. Bij een heupluxatie is de heupkop uit de heupkom. Behandeling is noodzakelijk om mank lopen of slijtage van de heup op jonge leeftijd te voorkomen.

heupluxatie

Een kind met heupluxatie heeft ook altijd heupdysplasie. Andersom kan een kind wel heupdysplasie hebben zonder een heupluxatie. Heupdysplasie komt bij ongeveer 2% van de geboortes voor en heupluxatie komt voor bij ongeveer 1% van de pasgeborenen.

↑top

2. Wat is de oorzaak van heupluxatie

De oorzaken van heupluxatie zijn hetzelfde als de oorzaken van heupdysplasie: de oorzaken zijn niet precies bekend. De positie van de baby in de baarmoeder en erfelijkheid spelen een rol bij het ontstaan van heupluxatie.

Positie van de baby in de baarmoeder

Vooral bij eerstgeborenen en bij baby’s die in stuit hebben gelegen kan de ligging van de baby in de baarmoeder invloed hebben op het ontstaan van heupdysplasie. Dat komt omdat baby’s in die gevallen minder bewegingsruimte in de baarmoeder hebben.

Erfelijkheid

Kinderen met een ouder of broer of zus met heupdysplasie hebben vijf keer meer kans om heupdysplasie te hebben. Als heupdysplasie in de familie voorkomt is de kans dat een baby behandeld moet worden voor heupdysplasie 5-10%.

Daarnaast kan de positie van de heupjes na de geboorte nog van invloed zijn. Kinderen die door middel van een draagdoek in spreidstand gedragen worden lijken minder heupdysplasie te ontwikkelen dan kinderen die (ook) met de benen worden ingebakerd.

Soms komt een heupafwijking voor in combinatie met andere aangeboren afwijkingen, zoals een open ruggetje (spina bifida) of klompvoetjes.

↑top

3. Hoe wordt heupluxatie vastgesteld?

Heupdysplasie/heupluxatie wordt meestal vastgesteld bij de controles door de consultatiebureau arts.

Lees ook: Hoe wordt heupdysplasie bij baby’s ontdekt? en Onderzoek door Consultatiebureau arts of (kinder)orthopeed

Heupluxatie kan aan één of beide heupen voorkomen. Als de heupkop aan beide kanten uit de heupkom is (dubbele heupluxatie), kan het moeilijk zijn om de heupafwijking te ontdekken. Er is dan geen verschil in beenlengte en de bilplooien en de stijfheid zullen links en rechts gelijk zijn.

Het kan dus lastig zijn om een heupluxatie vast te stellen, ook omdat het wel een ‘stille’ afwijking wordt genoemd. Het veroorzaakt geen pijn bij baby’s en normaal gesproken houdt het kinderen niet tegen om op een normale leeftijd te gaan lopen.

Om problemen met het staan of lopen op latere leeftijd te voorkomen is het heel belangrijk dat heupluxatie op tijd wordt ontdekt en behandeld.

↑top

4. Heupluxatie bij jonge kinderen

Als kinderen met een dubbele heupluxatie gaan staan en lopen valt op dat ze een zeer holle rug hebben en dat ze ‘waggelend’ lopen. Een enkele heupluxatie (alleen links of alleen rechts) kan op deze leeftijd opgemerkt worden door een beenlengteverschil.

5. Hoe wordt een heupluxatie behandeld?

Ook een heupluxatie wordt behandeld door het spreiden van de benen om zo de kop terug te brengen in de kom en om een goede, diepe heupkom te vormen.

Bij een heupluxatie kan in ongeveer de helft van de gevallen de heupkop in de heupkom terug gebracht worden met behulp van een een pavlik bandage. Als dat niet werkt wordt onder narcose de kop terug gezet in de kom, gevolgd door een gipsbroek. Soms lukt het niet om onder narcose de kop in de kom terug te zetten of de kop gaat steeds weer uit de kom. Dan kan een operatie nodig zijn met een gipsbroek.

↑top

6. Tractie

Soms wordt een kind enkele dagen of weken in tractie gelegd voordat de gipsbroek wordt aangebracht. Lees meer over tractie.

7. Gipsbroek

Lees alles over een gipsbroek.