Lightbox image source

Voor kinderen met spreidbroek of gipsbroek door heupdysplasie

Uw winkelwagen is leeg

Search Site

Heupluxatie jongen, ervaringsverhaal van Sil

Heupluxatie links - Sil

  • Geen erfelijke factor, geen stuitligging.
  • Pavlik, gesloten repositie, open repositie (1 x Pemberton en 1 x banden aangetrokken).


Bij Sil werd, door het consultatiebureau, na een half jaar een beenlengteverschil geconstateerd en een scheve bilplooi. We werden doorverwezen naar het ziekenhuis waar we zijn begonnen met een Pavlik bandage. Sil heeft deze een aantal maanden omgehad maar er veranderde weinig tot niets. We werden doorverwezen naar een ander ziekenhuis, Sil was toen ongeveer 1 jaar oud. Tijdens het eerste gesprek gaf de chirurg aan dat Sil zijn linkerheup erg ‘recht’ was en dat het zeer moeilijk zou worden om daar een kom van te maken.

Toen Sil anderhalf was hebben ze een zogenaamde gesloten repositie uitgevoerd. De chirurg heeft geprobeerd handmatig Sil zijn bovenbeen op de goede plek te zetten en hij zou dan 3 maanden gips krijgen maar toen we op de uitslaapkamer kwamen was er geen gips te zien. We kregen te horen dat Sil zijn bovenbeen alle kanten op kon en er was geen ‘randje’ waar de kop achter kon blijven zitten. Sil is vervolgens ingepland voor een Pemberton Osteotomie waarbij ze gaan proberen een kom te maken met hulp van het plaatsen van een wigje van zijn eigen bot. Er volgde toen wel een periode van 3 maanden gips. Helaas bleek na de 3 maanden dat Sil zijn heup ergens in de laatste 4 weken gips uit de kom was gegaan.

We hebben toen in overleg met de chirurg besloten om Sil nog eenmaal te laten opereren. Hij werd hiervoor ingepland toen hij 2 jaar en 5 maanden was.

Toen Sil onder narcose was zagen de artsen dat de vorige behandelingen niets hadden opgeleverd en ze keken nog steeds tegen een kaarsrecht heupbot aan. Nogmaals dezelfde operatie uitvoeren bleek geen optie vanwege de kans op zenuwbeschadiging. Ze hebben ter plekke besloten om Sil zijn banden strak aan te trekken in de hoop dat de kop in de kom zou blijven met als eindresultaat, komvorming. Sil werd wederom wakker in een gipsbroek die hij, als alles goed zou gaan, 9 maanden om moest houden (elke 3 maand zou het worden vervangen).

Na ongeveer 11 weken voelde ik in Sil zijn linkerbil een bot en helaas werd ons vermoeden bevestigd door de chirurg de volgende dag, uit de kom…

Sil is nu 2 jaar en 7 maanden en uitbehandeld. Hij is aan het revalideren met behulp van een fysiotherapeut. Hij blijft mank lopen en er zal slijtage optreden maar hij is zelf erg blij om uit het gips te zijn en dat verzacht het leed enorm.

Sil heeft zelf nu nog geen last van zijn beperking en we laten hem ook alles doen en ondernemen.

De komende jaren hebben we eerst rust, als hij een jaar of 7 is zal gekeken worden naar zijn beenlengteverschil en wat dan te doen.

Praktische tips

Autostoeltje: wij hebben de zijkanten van een regulier autostoeltje eruit gezaagd en dit werkte prima.

Kleding: we hebben kleding gekocht via de website van Kiek Hip Wear. Voor buiten hebben we er waterdichte stof op laten naaien.

Rolstoel: we hebben voor Sil een rolstoel kunnen regelen. Deze rolstoel zou worden weggegooid/ vernietigd (dit doen ze regelmatig met 2e hands rolstoelen) maar wij mochten de stoel lenen. Er is een kussen ingemaakt zodat de pasvorm goed was en een veiligheidsriempje. Sil kon zich zelf verplaatsen en dat is erg fijn voor een 2 jarige.

Jeuk: de gipsspray van de apotheek helpt goed en verzacht de jeuk voor een aantal uren.

Zitten: in de gehuurde gipsbroekenstoel van Kiek Hip Wear (nu te huur via www.bredebuggy.nl) en in de TripTrap stoel paste Sil ook gewoon met een Minimonkey. Verder zat hij ook vaak op een poef op het kleed.