Lightbox image source

Voor kinderen met spreidbroek of gipsbroek door heupdysplasie

Uw winkelwagen is leeg

Search Site

Heupluxatie links, de verhalen van Nadin en Elize

Heupluxatie links, het verhaal van Nadin

  • Niet bekend in de familie en niet in stuit.
  • Doorverwijzing door fysiotherapeut, vastgesteld bij drie maanden.
  • Pavlik, gipsbroek, Campspreider.

Hoe oud was het kind toen de heupdysplasie of heupluxatie is ontdekt en door wie is het ontdekt?

Nadin was in verband met een voorkeurshouding onder behandeling van een fysiotherapeut. Bij het tweede consult verwees de fysiotherapeut ons door naar het OLVG omdat Nadin een houding had als een garnaal. Nadin was toen 3 maanden oud. Bij het OLVG is er een foto gemaakt en toen was het duidelijk dat Nadin heupluxatie had aan haar linker heupje.

Hoe zag het behandeltraject er uit?

In eerste instantie is geprobeerd met een Pavlik harnas het heupje te corrigeren maar dat werkte niet goed omdat Nadin er al iets te groot voor was. Kort daarop is besloten om Nadin onder narcose te brengen zodat het heupje op de goede plek gezet kon worden. Ze heeft na deze "operatie" 3 maanden een gipsbroek gehad en na de gipsbroek nog 6 weken een camp spreider. We hebben nu komende juli weer een afspraak bij de orthopeed.

Praktische tips

De rompers die ik bij jou kocht zijn echt fantastisch. Hele fijne stof en heel handig voor als je kind een gipsbroek heeft.

Verder hebben we de luiers vaker verwisseld dan we normaal zouden doen.

Het huren van de brede kinderwagen was noodzakelijk (Kiek Hip Wear verhuurt geen brede kinderwagens meer. Dit is overgenomen door Hanneke van Berkel, zie bredebuggy.nl).

Was deze heupafwijking bekend in de familie of lag het kind in stuit? 

Alle twee niet.

Hoe lang heeft de behandeling geduurd en wat is het eindresultaat?

De orthopeed heeft aangegeven voor Nadins 1ste verjaardag (eind juli) klaar te zijn met de behandeling. Nog geen jaar dus.

Het eindresultaat weten we nog niet natuurlijk maar zo te zien zijn beide benen nu even lang en is haar basishouding niet meer garnaalachtig.

Heupluxatie links - Elize

  • Niet bekend in de familie, geen stuit.
  • Bij 3 maanden geconstateerd door consultatiebureau.
  • Gesloten repositie + gipsbroek, open repositie + gipsbroek, bekkenosteomie + gipsbroek, gesloten repositie + gipsbroek, open repositie + gipsbroek.


Elize werd na een “gewone” zwangerschap en een voorspoedige bevalling geboren op 2 september 2011. Ze lag dus niet in stuit.  Op het consultatiebureau zagen ze toen Elize 3 maanden was een bil plooi extra en kon Elize haar linkerbeen minder ver spreiden (abductie). Na eerst een echo en later een röntgenfoto werd links heupdysplasie met een luxatie vastgesteld.  Toen Elize 4 maanden was kreeg zij een gesloten repositie en een gipsbroek voor 4 maanden. Bij alle controles om de 4 weken leek alles goed te gaan. Elize was 8 maanden toen de gipsbroek af ging. Binnen 2 weken kon ze zich omrollen en zelf gaan zitten. Alles leek goed totdat we na 3 weken terug moesten. Daar kregen we te horen dat röntgenfoto liet zien dat heup weer geluxeerd was. Kwam volgens arts 1 keer in de 2 jaar voor.

Elize was 9 maanden en moest geopereerd worden. Een open repositie met een gipsbroek voor 3 maanden.

Na de tweede controle vier weken na operatie bleek heup weer geluxeerd te zijn.

Toen Elize net 1 jaar en 1 dag is moest zij een bekkenosteotomie ondergaan en kreeg ze weer een gipsbroek voor 3 maanden. Na 3 weken toen we na de operatie voor het eerst op controle kwamen bleek heup weer geluxeerd te zijn. Gipsbroek mocht er nog niet gelijk af ondanks dat het niet goed zat, omdat het bekken nog niet goed aan elkaar gegroeid was. Twee weken daarna halen ze haar gipsbroek af en word er gelijk weer een gesloten repositie uitgevoerd. De arts had zijn twijfels of de gesloten repositie geslaagd was, dus moest er gelijk een CT scan dit keer gemaakt worden. Hier uit bleek dat gesloten repositie niet geslaagd was. De arts had zoiets nog nooit meegemaakt en schakelde een gepensioneerde kinderorthopeed in om advies te vragen.

Er wordt besloten weer een open repositie uit te voeren. Dit gebeurde toen Elize 1 jaar en 1 maand was. Weer krijgt ze een gipsbroek voor 3 maanden. Bij deze operatie is er erg veel weefsel weggehaald. Dat verklaarde dat ondanks alles toch heup elke keer luxeerde.  Artsen hadden goede hoop dat het nu goed zo gaan.

Na 3 maanden gipsbroek zag alles er goed uit. Heupkop had een behoorlijke groeiachterstand ontwikkeld, maar leek zelf al te groeien.

Op het moment dat we te horen kregen dat ons kleine meisje heupdysplasie had stortte onze wereld in. Toen we aan de gipsbroek dachten en er meer informatie over gingen  zoeken kregen we  het er gewoon benauwd van. Toen eenmaal de operatie gebeurd was en ze zat in het gips, en je had handigheid gekregen om er mee om te gaan, en je meisje is er aan “gewend” ging het voor ons ook een beetje wennen. Ook keken we steeds uit naar het moment dat het gips eraf ging. Maar na 3 telleurstellingen geloofden we gewoon dat het nooit meer goed kwam. En toch zolang er mogelijkheden zijn om haar van haar heupdysplasie af te krijgen ga je ervoor. En maar goed gelukkig,  want nu lijkt alles toch goed te zijn.

Op dit moment loopt Elize achter de loopauto. Haar heupgewricht is nog stijf door operaties en immobilisatie. Ze krijgt nu van de fysiotherapeut oefeningen die we thuis moet oefenen om heupgewricht weer soepel te krijgen. Elize is nu ruim anderhalf.

Ze blijft onder controle totdat ze uitgegroeid is. Met steeds langere periodes dat ze weg mag blijven. Elke keer is het toch weer spannend hoe de heupkom en heupkop zich verder ontwikkelen.

Komt het in de familie voor of stuit?

Er komen bij ons in de familie helemaal geen heupafwijkingen voor. Elize is ons derde kind.  Elize heeft een tweeling boven haar. Een jongen en een meisje. Zij zijn ook op heupdysplasie gecontroleerd. Er zijn toen geen afwijkingen gevonden.

Praktische tips

Broekjes had ik bij kiek hip wear gekocht zodat ze wat over het gips droeg. Gips wordt anders toch vies en ze voelde wat “zachter” met oppakken. Wandelwagen hadden we opgevuld met kussens. In de auto vervoerden we haar met bovenstel van de wandelwagen in de gordel. Natuurlijk niet heel veilig, maar zo konden we er toch nog lekker op uit. 
Haren wassen deed ik op het aanrecht bij de keukenkraan op het aankleedkussen.

Update Elize
Elize is nu ruim 8 maanden uit haar gipsbroek en inmiddels 2 jaar geweest. Elize ontwikkeld zich nadat haar gipsbroek af is normaal. Na ruim een half jaar is Elize gaan kruipen, staan en gaan lopen. Wel laat natuurlijk want Elize was toen al bijna 2 jaar. Maar niet zo gek als je tot 1 jaar en 4 maanden in het gips gezeten hebt met tussenpozen van een paar weken zonder gips. Elize heeft een maand geleden weer een foto gehad van haar heupen, en de arts zei dat we erg blij mogen zijn met het resultaat. De heupkop lijkt verder te groeien, maar het is wel moeilijk te beoordelen aangezien het niet hard groeit. Binnen twee jaar moet ze de groeiachterstand in haar heupkop ingehaald zijn. Ook door de bekkenosteotomie heeft ze een mooie kom gevormd en zit haar heup gelukkig in de kom.

Elize krijgt nog fysiotherapie omdat haar heup nog wel iets stijf is, maar haar heup wordt steeds soepeler. Thuis doen we ook spelender wijs oefeningen die goed zijn voor de verdere ontwikkeling van haar heup zoals fietsen, trap lopen, springen e.d.