Lightbox image source

Voor kinderen met spreidbroek of gipsbroek door heupdysplasie

Uw winkelwagen is leeg

Search Site

Pavlik

 1. Wat is een pavlik bandage?
 2. Hoe ziet een pavlik bandage er uit?
 3. Mag de pavlik af met verschonen?
 4. Waar moet ik op letten bij kleding met een pavlik?
 5. Waar moet ik op letten bij slapen met een pavlik?
 6. Welke kleding kan ik mijn kind aantrekken als de pavlik niet af mag?
 7. Mag ik mijn kind met een pavlik inbakeren?
 8. Past mijn kind met een pavlik in de kinderwagen of buggy?
 9. Past mijn kind met een pavlik in een normale autostoel?
 10. Doet het dragen van de pavlik pijn?
 11. De pavlik bandage is vies, mag ik de pavlik bandage wassen?
 12. Zijn alle pavlik bandages hetzelfde?
 13. Mijn kind hoeft de pavlik niet meer te dragen, kan ik nog iets met de pavlik doen?


1. Wat is een pavlik bandage?

De pavlik bandage is een soort ‘harnas’ waardoor de beentjes gespreid worden en in spreidstand blijven. De knietjes worden opgetrokken tot een buiging van ongeveer 90 graden. Als het kind ontspant ‘vallen’ de beentjes door de zwaartekracht naar buiten. Het kan door de stijfheid wel even duren voordat de knietjes verder naar buiten gaan.

Het doel van de pavlik bandage is om de heupkop terug te brengen in het centrum van de heupkom en het gewricht te stimuleren om zich op de juiste wijze te ontwikkelen.

2. Hoe ziet een pavlik bandage er uit?

 pavlik bandage met kind

3. Mag de pavlik af met verschonen?

Meestal mag de Pavlik af tijdens het wassen en aankleden. De arts zegt in dat geval dat de pavlik 23 uur per dag aan moet. Soms mag de pavlik bandage helemaal niet af. In dat geval is er meestal sprake van een heupluxatie en bestaat het risico dat de heup uit de kom gaat bij het los maken van de pavlik. Volg altijd het advies van de arts.

top

4. Waar moet ik op letten bij kleding met een pavlik?

Alles waardoor de benen (knieën) naar elkaar toe gedrukt worden moet geminimaliseerd worden. Cruciaal is om te voorkomen dat de stugheid van de kleding de knietjes bij elkaar houdt. Precies om deze reden hebben wij speciale leggings ontwikkeld om onder de pavlik te dragen:

Deze leggings:

 • Zijn in spreidstand uit de stof gesneden waardoor er minder rimpels in de knieholte ontstaan. Dit minimaliseert de kans op huidirritatie.
 • Er is een stuk stof met stretch in het kruis genaaid voor maximaal spreidgemak zonder enige belemmering van de kleding.
 • Zachte stof van de legging beschermd de huid tegen de banden van de pavlik.
 • Doorgestikte binnenbeen naad om huidirritatie in de knieholte te minimaliseren.
 • Trekt ook na langdurig gebruik niet kapot in het kruis (in tegenstelling tot maillots en gewone leggings).
 • Iets langer dan gewone leggings, gewone leggings worden door de gebogen knietjes vaak te kort.
 • De leggings kunnen gewoon doorgedragen worden als de spreidbroek af mag.

Wij hebben een nog specialere legging met een drukknoopsluiting van voor tot achter. Hierdoor kan de luier verschoond worden met de pavlik of de kralenspreider aan.

pavlik leggingpavlik legging drukknopenpavlik legging drukknopen open

Naast de leggings om onder de pavlik te dragen hebben wij jumpsuits om over de pavlik te dragen. Lees verder bij Welke kleding kan ik mijn kind aantrekken als de pavlik bandage niet af mag?

Let op: broeken met een tailleband mogen niet over een pavlik gedragen worden. De tailleband duwt op de bandjes die via de schouders naar de knietjes lopen waardoor de stand van de beentjes wordt veranderd.

↑top

5. Waar moet ik op letten bij slapen met een pavlik?                

Tijdens het slapen moet er voldoende ruimte zijn om de knietjes volledig naar buiten te kunnen bewegen. Om deze reden hebben wij voor kinderen vanaf de geboorte extra brede slaapzakken gemaakt. Zo kan je kind veilig, warm en met de juiste ruimte voor de behandeling (!) slapen. Bovendien kunnen ze in een slaapzak de pavlik niet los maken tijdens het slapen.

Kan ik een grotere maat ‘normale’ slaapzak gebruiken?

Dat is onverstandig omdat de opening bij het hoofd en bij de armen dan ook groter is waardoor het risico bestaat het hoofdje er doorheen past en je kind in de slaapzak ‘zakt’. De Kiek Hip Wear slaapzakken zijn passend om het bovenlijf maar hebben een extra brede onderkant voor maximale spreiding van de benen. Past met iedere spreidbroek of gipsbroek. Bovendien biedt de breedte van de Kiek Hip Wear slaapzakken de mogelijkheid om de beentjes vanaf de knietjes naar buiten te bewegen (in tegenstelling tot gewone rechte slaapzakken waarbij de beentjes vanaf de knietjes alleen recht naar beneden er in passen).

De Kiek Hip Wear slaapzakken zijn even lang als normale slaapzakken zodat ze ook gebruikt kunnen worden als de spreibroek of gipsbroek niet meer om hoeft. Dat is ook aan te raden want vaak blijven kinderen na de behandeling in ‘kikkerhouding’ liggen met gespreide beentjes.

De brede slaapzakken zijn beschikbaar vanaf de geboorte tot en met 2,5 jaar in verschillende diktes, geschikt voor ieder seizoen.

top

6. Welke kleding kan ik mijn kind aantrekken als de pavlik bandage niet af mag?

Als de pavlik helemaal niet af mag zit er waarschijnlijk alleen een rompertje onder de pavlik. Deze zal aan blijven tot de volgende controle in het ziekenhuis. Eventueel kan het rompertje tussentijds vervangen worden als de benen in dezelfde positie blijven tijdens het omkleden (alleen met toestemming van de behandelend arts).

Wij hebben jumpsuits gemaakt om over de pavlik (en de romper) heen te dragen:

 • Wijd uitlopend model dat goed over de pavlik past.
 • Drukknoopsluiting van enkel tot enkel om makkelijk te kunnen verschonen met de pavlik aan.
 • Drukknoopjes bij de schouders zodat het hoofdje er makkelijk doorheen past.
 • Zachte stof met een klein beetje stretch voor draagcomfort.
 • Zowel overdag (bijvoorbeeld met een vestje) te dragen als ’s nachts als pyjama.

pavlik jumpsuitpavlik jumpsuit drukknopenpavlik kleding

Instructie hulp bij het vervangen van kleding onder de pavlik als de benen in dezelfde positie moeten blijven

pavlik instructie

Bron: International Hip Dysplasia Institute

Het vervangen van de romper onder de pavlik

Bij het vervangen van de romper onder de pavlik (als de pavlik helemaal niet af mag) is het belangrijk om maar één onderdeel van de pavlik tegelijk los te maken om de benen zoveel mogelijk in dezelfde positie te houden. Het kan handig zijn om het met hulp van iemand te doen.

1 leg je baby op de rug en maak de borstband los dat aan de voorkant vast zit (niet uit trekken)
2 haal één arm uit de schouderband van de pavlik (1) en haal deze arm uit de romper
3 doe de romper over het hoofd en doe de schouderband (1) weer dicht
4 haal de andere arm uit de schouderband (2) van de pavlik en trek de romper uit
5 doe de schone romper over deze arm en over het hoofd, doe de schouderband vast (2)
6 doe de eerste schouderband weer los en doe de schone romper over het andere armpje(1)
7 haal de romper onder de losse borstband door en maak de romper onderaan vast met de drukknoopjes
Controle: band 1 en 2 moeten over de romper goed vast zitten.
8 Controleer de juiste stand van de bandjes, soms is dit met een pennenstreep op de band van de pavlik gemarkeerd
9 maak de borstband weer vast, er moeten 4 vingers passen tussen de borstband en de buik van de baby

Het vervangen van de sokken onder de pavlik

Kniehoge sokken met zo weinig mogelijk naadjes zijn handig om onder het voetstuk van de pavlik te dragen ter bescherming van de huid. Bij voorkeur katoenen sokken.

1 Maak één voetband los (5) en haal één voet uit de pavlik
2 Vervang de sok, doe het voetje terug in de pavlik en maak de voetband weer vast
3 Herhaal voor de andere voet met band 6

↑top

7. Mag ik mijn kind met een pavlik inbakeren?

Inbakeren van de beentjes van een kind met heupdysplasie of heupluxatie mag niet. Dat belemmert de juiste ontwikkeling van het heupgewricht, met of zonder spreidbroek. Als je kind onrustig slaapt kan je wel alleen de armpjes inbakeren.

↑top

8. Past mijn kind met de pavlik in de kinderwagen of buggy?

Meestal passen kinderen met een pavlik in iedere kinderwagen of buggy. Maar let op of er voldoende ruimte naast de beentjes is zodat de knietjes naar buiten kunnen. Als de kinderwagen of buggy smal is waardoor de knietjes niet naar buiten kunnen is het afhankelijk van de ernst van de afwijking niet erg voor een enkel kort ritje. Het is echter niet goed om je kind langdurig in een positie te zetten (kinderwagen, buggy, autostoel, wipstoeltje enz.) waarbij er geen ruimte is om de knietjes makkelijk naar buiten te buigen.

↑top

9. Past mijn kind met een pavlik in een normale autostoel?

Kinderen passen met een pavlik vaak makkelijk in de ‘normale’ maxi-cosi of vergelijkbare autostoel voor baby’s. In deze maxi-cosi staan door de hoge zijkanten van de autostoel de knietjes vaak naar boven en er is geen ruimte voor de knietjes om naar buiten te bewegen. Afhankelijk van de ernst van de afwijking kan een kort ritje in een gewone maxi-cosi in de auto prima maar als je de maxi-cosi vervolgens op het onderstel van de kinderwagen klikt en je kind per dag heel veel uren in de maxi-cosi doorbrengt, kan de pavlik zijn werk minder goed doen.

Er is een speciale autostoel beschikbaar voor kinderen met een spreidbroek of pavlik: autostoel maxi-cosi opal. In deze autostoel hebben de knietjes wel de ruimte om naar buiten te bewegen.

↑top

10. Doet het dragen van de Pavlik pijn?

Kinderen kunnen nadat ze een pavlik bandage om hebben gekregen uit hun humeur en huilerig zijn. Dat kan komen door de spierpijn van het spreiden. Dat hoort na een paar dagen over te gaan.  

Kinderen met een pavlik kunnen hun beentjes gewoon bewegen en strekken. Heel soms wordt een zenuw in de lies afgekneld, waardoor het beentje een ‘slaperig’, naar gevoel geeft. Als je kind echt pijn heeft of de beentjes niet wil strekken is het belangrijk om contact op te nemen met het ziekenhuis. Wellicht moet de pavlik anders afgesteld worden.

↑top

11. De pavlik bandage is vies, mag ik de pavlik wassen?

Of een pavlik gewassen kan worden hangt van een aantal factoren af.

 • Als de pavlik niet los mag voor wassen of verkleden van je kind kan de pavlik zelf ook niet gewassen worden!
 • Probeer de pavlik eerst schoon te maken met een vochtige doek met een beetje wasmiddel. Verwijder vuil eventueel met een borsteltje (oude tandenborstel)
 • Lees de gebruiksaanwijzing van de pavlik over het schoon maken van de pavlik (er zijn verschillende merken en materialen)
 • Het materiaal van een pavlik is dik en de droogtijd is afhankelijk van het materiaal een paar uur. Mag de pavlik wel zo lang af? Overleg eerst tijdens je volgende controle met de behandelend arts.

Voor het geval de pavlik wel gewassen kan worden kan je nog een stapje verder gaan en….. de pavlik verven!

↑top

12. Zijn alle pavlik bandages hetzelfde?

Nee, niet alle pavlik bandages zien er hetzelfde uit maar ze doen wel hetzelfde. Er zijn verschillende merken die hun eigen materialen gebruiken. Het gaat om uiterlijke detailverschillen.

↑top

13. Mijn kind hoeft de pavlik niet meer te dragen, kan ik nog iets met de pavlik doen?

Jazeker, Kiek Hip Wear zamelt de gebruikte spreidbroeken, pavlik bandages, brede slaapzakke en spreidbroekenkleding in voor een goed doel. Via een stichting worden ze naar Tsjernobyl gebracht voor de behandeling van kinderen met heupdysplasie en heupluxatie. Lees meer over ons goede doel en hoe jij je spreidbroek kan opsturen.

In veel Europese landen is het in verband met hygiëneregels niet mogelijk om de pavlik te hergebruiken voor de behandeling van een ander kind, daarom krijgt in het ziekenhuis ieder kind een nieuwe spreidbroek.

↑top