Lightbox image source

Voor kinderen met spreidbroek of gipsbroek door heupdysplasie

Uw winkelwagen is leeg

Search Site

Wordt speciale kleding of huur vergoed door de zorgverzekering?

Vergoeding door zorgverzekering

Aangepaste kleding en verhuurartikelen worden helaas bijna nooit vergoed door de zorgverzekering. Er zijn veel verschillende verzekeringen en verschillende polissen. Vraag het na bij je eigen verzekeringsmaatschappij.

Gelukkig zijn er wel mogelijkeden om de kosten (gedeeltelijk) via een belastingteruggave terug te krijgen.

Mogelijkheid tot extra belastingteruggave specifieke zorgkosten

Veel mensen denken er niet direct aan, maar ouders van kinderen met een heupafwijking kunnen in aanmerking komen voor extra belasting aftrek. Met aantoonbaar veel uitgaven aan zorg, hulpmiddelen en voorzieningen kunt u deze opvoeren onder het “kopje” specifieke zorgkosten in de aangifte inkomsten belasting. Hiervoor geldt wel een drempel. Deze drempel is afhankelijk van het inkomen.

Hoe hoger het (gezamenlijk) verzamel inkomen, hoe hoger de drempel. De gemaakte zorgkosten moeten hoger zijn dan de berekende drempel, en alleen het bedrag boven de drempel is aftrekbaar. Vereiste voor de aftrek is wel dat u de uitgaven kunt bewijzen door middel van rekeningen, bonnen en dergelijke.

De specifieke zorgkosten op een rij:

  • Kleding en beddengoed

De aanschaf van extra of aangepaste kleding en beddengoed die het gevolg zijn van de ziekte en of de handicap zijn aftrekbaar. Hierbij geld wel dat de ziekte of handicap minimaal een jaar duurt. Als uit algemene kennis duidelijk is dat je extra kosten voor kleding en beddengoed maakt kun je standaard 310 euro per persoon per jaar aftrekken. Hieronder valt bijvoorbeeld de aangepaste kleding voor kinderen tijdens hun spreidbroek behandeling, als de behandeling minstens een jaar duurt. Maak je meer dan 620 euro aan kosten en kun je die aantonen dan kun je standaard 775 euro per persoon aftrekken, maar dan moet je wel betalingsbewijzen kunnen overleggen.

  • Geneeskundige kosten en paramedische hulp

Hieronder vallen de kosten voor onder andere fysiotherapie, ergotherapie, podotherapie en oefentherapie die niet of gedeeltelijk door de ziektekosten verzekering worden vergoed. Hiervoor geldt, afhankelijk van je aanvullende verzekering, een maximaal aantal behandelingen. Heb je meer behandelingen nodig dan moet je die zelf betalen, deze kosten kun je opvoeren.

  • Geneesmiddelen

Hieronder vallen uitgaven aan voorgeschreven medicijnen die niet onder de basis verzekering vallen of waarbij de behandelend arts een medicijn voor geschreven heeft dat duurder is dan het vergelijkbare, goedkopere medicijn in het geneesmiddelen vergelijk systeem.

  • Hulpmiddelen

Opvoeren is alleen nog mogelijk als het hulp middel speciaal voor de ziekte of beperking is aangeschaft en hoofdzakelijk door zieken en of gehandicapten en voor anderen niet of nauwelijks waarde heeft. De aanschafkosten  van hulpmiddelen die niet in de basis verzekering of aanvullende verzekering zijn opgenomen kunnen worden opgevoerd. Dit geldt ook voor de huur van hulpmiddelen, die niet door de zorgverzekering wordt vergoed. 

  • Niet aftrekbaar bij hulpmiddelen

Alle hulpmiddelen die onder de basis verzekering vallen, zijn niet aftrekbaar. Ook de eigen bijdrage aan hulpmiddelen die onder de basis verzekering vallen is niet aftrekbaar. Krukken zijn niet aftrekbaar.

  • Vervoer

Reiskosten voor medische behandelingen zijn aftrekbaar zolang de ziektekostenverzekeraar deze niet vergoed. Reis je met het openbaar vervoer of per taxi, ga dan uit van de werkelijke kosten, bonnen bewaren. Reis je met eigen auto , ga dan uit van de kosten voor het type van je auto zoals die worden vermeld in de tabellen van de ANWB of de consumentenbond. Neem hierbij de volledige kosten, inclusief afschrijving, onderhoud en reparaties, verzekeringen enz. Als je een aanvullende verzekering hebt afgesloten van waaruit je een vergoeding krijgt voor het ziekenvervoer dat voor eigen rekening komt, dan moet je die vergoeding in mindering brengen op de aftrek inkomsten belasting.


N.b. aan dit artikel kun je geen rechten ontlenen. Zorg dat je voor verzending van de aangifte de gegevens die je invult controleert aan de hand van de informatie die de belasting dienst op haar website en in het aangifte programma verstrekt.

brede slaapzakjumpsuitjurkje gipsbroek spreidbroek