Lightbox image source

Voor kinderen met spreidbroek of gipsbroek door heupdysplasie

Uw winkelwagen is leeg

Search Site

Zorg voor beweging

Patiënteninformatie van de orthopedisch chirurg, jaarmagazine 2016

Zorg voor Beweging is een jaarmagazine dat aan patiënten wordt aangeboden namens de orthopedische chirurgen.

Nederlandse Orthopaedische Vereniging NOV

In het jaarmagazine 2016 staat een intervieuw met Oeda de Jong, eigenaar en initiatiefnemer van Kiek Hip Wear.

zorg voor beweging

Tekst:

'Vlak na de bevalling van mijn dochtertje Femke had ik eigenlijk al het vermoeden dat er iets niet goed was met haar heupen. Haar heupen 'klikten' bij het naar buiten bewegen, dat noemen ze 'clicking hips'. Ik weet dat omdat ik zelf ben geboren met een heupluxatie. Dat is een afwijking van de heup waarbij de kop niet in de kom zit. Afwijkingen aan de heup zijn mogelijk erfelijk. Een stuitligging tijdens de zwangerschap vergroot de kans dat het heupgewricht zich niet goed vormt. Dat heet heupdysplasie. Hierbij kan de heupkop makkelijk uit de kom geraken en dan is het een heupluxatie.

Ik maakte me zorgen, want ik wilde Femke graag besparen wat ik zelf had meegemaakt. Mijn moeder werd bij het consultatiebureau als 'overbezorgd' weggezet toen ze aangaf dat er iets niet klopte. Toen bij mij na een jaar alsnog de heupluxatie werd vastgesteld, waren de kansen verkeken om in mijn eerste levensjaar het grootste deel van de aandoening te verhelpen. Daarom moest ik nogal wat operaties aan mijn heup ondergaan. Ik heb er lelijke littekens aan overgehouden en ik loop mank.

Met Femke is dat gelukkig heel anders gegaan. De behandeling van de heupluxatie begon bij haar al een paar weken na de geboorte net een spreidbroek. Daarbij wordt de heupkop voortdurend in de kom geduwd, zodat de kom zich om de kop gaat vormen. Daarna heeft Femke nog twee keer gedurende drie maanden een gipsbroek gehad. Ouders vinden het natuurlijk zielig als hun kind een spreidbroek of een gipsbroek krijgt, maar ik weet dat je er als ouder vaak meer last van hebt dan het kind zelf. Vooral de onzekerheid over de afloop is vervelend. Maar als je er zo vroeg bij bent, komt het in vrijwel alle gevallen helemaal goed. Met Femke ook. Ach, als je de extremen zoekt, is er wel een kleine beperking. Alleen als ze erg vermoeid is, zie ik iets aan haar manier van lopen. Verder beweegt en speelt ze als ieder ander kind. Gelukkig maar."